Bästa ridresan: En oförglömlig vecka med lösspringande islandshästar hack i hälarna!
Fascinating North Iceland Tour med Pólar Hestar är en tur för vana ryttare endast. Terrängen är ibland svår, hästarna pigga och framför allt och det bästa: Du rider med en flock lösspringande hästar. I en hel vecka!
Innehåll
Karta över Island • Inledning • Grytubakki farmhouse • Godafoss • Bardardalur • Stóratunga • Tunguhraun • Myvatn • Námaskarð • Reykjadalur • Fakta om Island
Även om du inte skulle vara sugen på att boka den här typen resa just nu (men det blir du), hittar du här även annan information om olika resmål i norra Island. Och inspirerande foton, hoppas jag!
Karta över Island
Inledning
Jag åkte i mitten av augusti och vädermässigt var det bra kan man väl säga. Det kan slå om väldigt fort; i ena stunden sitter du på ängen i kortärmat, fikar och myser med hästarna och i den andra öser det ner snöblandat regn. Se därför till att ha ombyte lättillgängligt i bilen, framförallt torra strumpor. Och klä dig efter lager-på-lager-metoden.
Vi var ett gäng om 16 personer som bestod av tyskar, amerikaner, svenskar och finländare.
Ridresans första dag
Grytubakki farmhouse
Vi blir hämtade på flygplatsen och resan till Grytubakki tar ca. 30 minuter. Vi träffar alla deltagarna för första gången, äter middag tillsammans, planerar för morgondagen och sover över här.
I Island finns det bara islandshästar. Islandshästen är den mest renrasiga hästen i världen och har få sjukdomar men den är extremt känslig för infektioner från andra länder.
Man importerar inte hästar till Island och hästar som varit utanför Islands gränser får aldrig återvända. Om du tar med egen utrustning, så som ridhjälm, -stövlar och -handskar måste dessa desinficeras noga. Ridkläder ska tvättas i 40 grader.
De isländska djurskyddsmyndigheterna rekommenderar Virkon S för desinficering.
Rasen är tålig mot väderlek som väderlek och vistas ute året om. Mankhöjden är ca 125-145 cm.
Islandshästen har fem gångarter: Skritt, trav, galopp, tölt och pass. Någon passgång ägnar vi oss inte åt under den här resan men gärna skritt, tölt och galopp. Ofta börjar de tölta automatiskt när ledaren gör det, men skulle din häst inte göra det – korta tyglarna och höj händerna en aning, sitt djupt ner i sadeln och luta dig bakåt, sträck ut båda benen och krama till.
Ridresans andra dag
Godafoss, dalen Bardardalur
5-6 timmar i sadeln
Under veckan som kommer vet vi att när den här bilen dyker upp är det dags för rast och en matbit.
Godafoss, ”Gudarnas vattenfall”. Enligt sägen slängde lagsagomannen Torgeir Ljosvetningagode Torkelsson ner sina gudabilder i vattenfallet när Island konverterade till kristendomen år 1 000. Foss betyder för övrigt vattenfall.
Godafoss är 12 meter högt och 30 meter brett.
Efter Godafoss åker vi till Fremstafell för att hämta hästarna. Du får en lapp av Stefán varje morgon där han skrivit namnet på två hästar. Den ena rider du på förmiddagen och den andra på eftermiddagen. Hästarna står inhägnade och du väntar medan din häst blir hämtad. ”Jag ska ha Tuborg”, säger jag.
Det blåser jämt så hästarna står vända mot vinden för att skydda sig.
Ridresans tredje dag
Stóruvellir, Stóratunga, Ódaðahraun, Aldeyrarfoss
4-5 timmar i sadeln
När du rider är det alltid en förtrupp och en eftertrupp. Rider man i första gruppen är det hög fart, mycket galopp och tölt. Sedan kommer de lösspringande hästarna och sist gruppen som ska se till att hela flocken följer med. Vissa hästar passar bättre i första gruppen medan andra passar bättre i den sista. Vissa fungerar bra både och.
Stefán är mån om sina hästar och rasterna är många under ritten. Alla hjälps åt att samla in hästarna när det är dags att rida vidare.
Vi rider förbi lavafältet Ódaðahraun. Det sägs att älvor och troll bor här och även om jag inte såg några kändes det kusligt att rida förbi fältet. Hästarna frustade och var mer uppspelta än vanligt.
Väl framme i huset i Stórutunga tar vi en promenad till ett vattenfall som heter Aldeyrarfoss. Det regnar och är kallt; en timme senare när vi är tillbaka ser det ut så här:
Den gamla bondgården. En isländsk vän berättade för mig att när hon växte upp hade de endast varmvatten hemma – islänningarna utnyttjar ju de varma källorna under jorden, här hade vi dock både kallt och varmt.
Ridresans fjärde dag
Stóratunga, floden Skjálfandafljót, Tunguhraun, Tunguhamri, floden Svartá, floden Suðurá, Réttartorfur, Hrafnabjörg- vattenfall
5 1/2 timme i sadeln
Tunguhraun. Ca. 11 % av Islands yta täcks av lava.
På pausen lossar du ena tygeln och låter den bara hänga. Hästarna står snällt kvar och betar. Ibland sadlar man av, ibland inte, beroende på hur länge man stannar.
Ridresans femte dag
Myvatn, the Perles of the North: Skutustaðir, Dimmuborgir, Námaskarð
3-4 timmar i sadeln
Hästarna står med rumpan mot vinden.
Första riddagen får alla var sin sadel. Du skriver ditt namn på sadeln så att du vet vilken är din.
Restaurangen är öppen i närmaste dike! Till lunch får du mackor som du själv förberett på morgonen samt kaka, frukt och kaffe. Maten har aldrig smakat så gott. Och den tar aldrig slut.
Myvátn
Myvátn är en insjö som bildades av ett lavautbrott för drygt 2 000 år sedan och är känd inte bara för sin skönhet utan också sitt rika fågelliv. Flugfiskare vallfärdar hit. Myvátn betyder myggsjö för att det på somrarna finns massor av fjädermyggor här.
Den Mittatlantiska ryggen löper genom hela Island men har sin största drift ovan jord just här vilket innebär att området är fullt av aktiva vulkaner, svavelpölar och lavaformationer. Västra Island tillhör den Nordamerikanska plattan och den östra Eurasiatiska plattan.
Kontinentalplattorna rör sig ifrån varandra 1,5-2 cm per år och det sägs att du kan faktiskt se det med blotta ögat. På grund av den geologiska aktiviteten är vulkanutbrott och jordbävningar vanliga i hela Island men i synnerhet här.
Island konsumerar mest energi per invånare i världen. Men de är också duktiga på förnybar energi och ungefär en fjärdedel av elektriciteten produceras genom att pumpa upp hetvatten från underjorden. Resten kommer från vattenkraftverk. Islänningarna producerar mer energi än vad de själva behöver, den är också billig och många utländska industrier söker sig hit.
Ca. 90% av de isländska hushållen har fjärrvärme från geotermisk värme.
Dimmuborgir
Dimmuborgir är ett lavaområde med ovanliga lavaformationer. Här bor också troll med mördarinsikt, vi såg dessvärre inga och lämnade platsen med livet i behåll.
Námaskarð
Námaskarð är ett geotermiskt område som består av kokande gyttje- och svavelpölar och lera. Den danska flottan framställde krut av svavel från Námaskarð under Kristian IV:s tid 1578–
Här finns ingen vegetation då de ständiga utsläppen av rök och ånga har gjort marken sur och steril. Svavelångorna kan vara farliga även för människor att andas in.
Ridresans sjätte dag
Myvatnsheiði, Reykjadalur, Breiðimyri
6 timmar i sadeln
Islandshästar är så makalöst fina. De är tåliga, roliga och vill alltid göra sitt bästa. Och vilket temperament! Jag rider stora hästar annars och kunde inte i min vildaste fantasi föreställa mig hur tuffa och speciella de är.
Den här gången sover vi över i en gammal skola.
Ridresans sjunde dag
Vatnshlið, Fljótsheiði, floden Skjálfandafljót, skogen Fellskógur, vattenfallen Ullarfoss och Barnafoss
6 timmar i sadeln
Två meter till vänster har du ett flera hundra meter högt stup. Stefán berättade att han förlorade en häst här året innan då den av någon outgrundlig anledning blev tokig och hoppade ner.
Den som vågar titta ner från hästryggen ser dalen Reykjadalur som betyder den rökiga dalen. Reykjadalur har varma källor och är ett populärt resmål.
Avfärd, Akureyri flygplats
Alla grät en skvätt, jag svär. Den här turen är det mest fantastiska jag varit med om. Någonsin.
I alla fall hittills.
Fakta om Island
- Valuta: Króna ( 10 ISK = ca. 0,65 SEK)
- Temperatur: Milt året om tack vare Gulf-strömmen. Medeltemperatur i juni 11 grader.
- Tidsskillnad: Minus två timmar sommartid och minus en timme vintertid.
- Ölförbud. Det var förbjudet att dricka öl i Island ända fram till 1989.
- Jämlikt. Island är världens mest jämställda land. (Källa: World Economic Forum 2015)
- Militärbasen i Keflavik avvecklades 2006 och de amerikanska trupperna lämnade landet. Island är medlem i Nato men har inga egna militära styrkor.
- Akureyri är Islands näst största stad med ca. 18 500 invånare. Besöker du Akureyri får du inte missa den vackra stenkyrkan Akureyrarkirkja.
- Ragnar Axelsson, världsberömd dokumentärfotograf.
- Bless! Hej då!
Blev du nyfiken på att rida i Island eller planerar att åka dit och undrar över något? Ställ en fråga i kommentarsfältet!
En tanke om “Island: Ridresa”
Underbart!!! Nu har jag suttit och tittat på de fina bilderna och längtat tillbaka! Jag skulle så gärna vilja åka igen.
Kanske blir det så också!