Skip to content
resorochaventyr.se

Sydafrika

Ett land fullt av överraskningar – Sydafrika i mitt hjärta

Sanbona Sydafrika SafariSanbona Sydafrika SafariSydafrika golfUva Mira Sydafrika vingårdChapman's Peak Drive SydafrikaSydafrikaRidgemor Villa SydafrikaBabian Sydafrika GodahoppsuddenLanga Township kåkstad Sydafrika

Innehåll

Karta över Sydafrika •  Inledning   •  Kapstaden  •  Restauranger i Kapstaden • Shopping i Kapstaden • Att göra i Kapstaden • Hotell i Kapstaden • Franschhoek  •  Stellenbosch   •  Tokara Vineyard  •  Uva Mira Mountain Vineyards  •  Langa Township  •  Runt Kaphalvön  •  McGregor  •  Safari: Sanbona  •   Fakta om Sydafrika

Sydafrika, babianer
En nöjd babian vid Godahoppsudden.

Karta över Sydafrika

Inledning

Allt är så enkelt med Sydafrika. Det är lätt att ta sig dit, du slipper jetlaggen, maten är fantastiskt god, vinerna högklassiga och klimatet underbart. Våra golfande vänner jublar när de slår bollar på Atlantic Beach Golf Club.

Ett tips är att bo några dagar i Kapstaden, några dagar i  Stellenbosch eller Franschhoek samt att hyra bil och utforska Kaphalvön.  Det är också fint att köra ner mot Port Elizabeth.

Avsluta resan med två nätter på safari innan retur till Sverige.

Boka allt i god tid – gärna ett år innan – om du planerar att fira jul och nyår i Sydafrika.

Vi växlade inte så mycket pengar före resan utan betalade med kort på restauranger och i affärer och tog ut pengar på bankomat inne i köpcentrum och banker. Du måste ha kontanter för att kunna ge dricks till hotellpersonal, guider, etc. Annars funkar det fint med kort.

Detta bör du inte missa när du är i Sydafrika:

 • Hyra bil och göra utflykter på egen hand
 • Strosa runt i Kapstaden
 • Besöka en vingård
 • Besöka en kåkstad, som i Sydafrika kallas för township
 • Godahoppsudden
 • Chapman’s Peak Drive
 • Safari
 • Köpa diamanter
 • Garden Route – avsluta gärna din roadtrip med en natt på något trevligt hotell i staden Knysna
Sydafrika, Kapstaden, Ridgmor Villa

Kapstaden

Sydafrika, Kapstaden

Våra vänner hade hyrt en lägenhet i Mouille Point nära Waterfront och de var nöjda med både lägenheten och området som låg nära till allt. Det var lite som att bo i Hammarby sjöstad i Stockholm.

Gillar du inte den viben testa gärna stadsdelarna Clifton eller Camp’s Bay, båda mycket trevliga stadsdelar lite längre ner vid Atlantkusten som lämpar sig både för bad och andra aktiviteter. Måhända är Camps Bay det allra finaste bostadsområdet i Kapstaden, några vänner till oss hyrde en magnifik villa där nyligen via Cape Town Beach Villas. 

Marly Hotel i Camp’s Bay är annars ett säkert kort. 

Restauranger i Kapstaden

De trevligaste restaurangerna och barerna hittar du i Waterfront, Waterkant, Camps Bay, City Bowl och Long Street.

 • Grand Africa Beach and Café – om du är ute efter cool beachhäng, härliga coctails och fräsch mat ska du bege dig till Grand Africa Beach and Café (Waterfront).
 • Haiku serverar magisk sushi och att restaurangen är så snygg gör inte middagen mindre lyckad, om jag säger så.
 • Codfather – avslappnad stämning och ack så god fisk.
 • Salsify för en avsmakningsmenu.

Shopping i Kapstaden

 • Canal Walk är det största shoppingcentret i hela Afrika. Även Long Street erbjuder fin shopping.

Att göra i Kapstaden

Ett måste om du är i Kapstaden. En hike till toppen tar ca. två timmar men skulle det kännas oövervinnerligt kan du alltid ta kabinbanan upp och njuta av de makalösa vyerna över Kapstaden (inget för de som har höjdskräck dock).  Att ta sig ner går fortare än fort och är lätt som plätt.

Fängelseön där Nelson Mandela satt i många år. Guideturen hålls av före detta fångar och det säger sig självt att det är extremt intressant att lyssna på deras berättelser.

Hotell i Kapstaden

Ett relativt nyöppnat boutiquehotell med en icke oäven interiördesign och fina vyer över Kapstaden. En drink på deras takterrass kan rekommenderas.

 • Pepper Club – bra läge, trevlig personal och god frukost.

Ridgemor Villa

Sydafrika Ridgmor Villa

Vi bodde på Ridgemor Villa som ligger ca. 25 km utanför Kapstaden i Somerset West. Det är en liten villa på sju rum och gemensamma utrymmen och en honesty bar fylld med allehanda goda drycker. Det är personligt, familjärt, trevligt och personalen är hjälpsam.

Vi var väldigt nöjda och jag rekommenderar verkligen Ridgemor Villa om du föredrar att bo lite utanför Kapstaden. Den enda nackdelen är att det inte finns någonting i närheten utan du måste ta bil eller taxi om du vill besöka en restaurang, shoppa eller göra något annat.

Franschhoek

Enligt många den vackraste staden i Sydafrika. Vad som är säkert dock är att här finns flera prisbelönta restauranger och vingårdar. Hyr en bil med chaufför när du går på vinprovningar, eller ta ett så kallat Wine Tram som du kan hoppa av och på när det känns lämpligt. Drömmen är förstås att bo på La Residence, men skulle det vara fullbokat är en romantisk middag här ett alternativ.

Stellenbosch

Charmig universitetsstad i det omtalade vindistriktet Bottelary Valley. Stellenbosch är även en bra stad att köpa diamanter i, hos t.ex. på Daneel Diamond Manufacturors, vilket jag gjorde.

Hotell i Stellenbosch

Middag i Stellenbosch

Tokara Vineyard

Sydafrika Tokara vinprovning

Tokara är en stor vingård som utöver vinproduktion gör egen olivolja och ställer ut konstverk av lokala konstnärer. Räkna med trängsel när du spottar i glaset. Har du tid är deras restaurang väl värd att äta lunch på.

Sydafrika Stellenbosch Tokara resorochaventyr.se

Uva Mira Mountain Vineyards

Sydafrika Stellenbosch Uva Mira Wineyard

Uva Mira ligger på ca. 600 meters höjd i Heidelbergs sluttningar. Här odlas chardonnay, shirat, merlot, cabernet savignon och cabernet blanc. Deras viner har tilldelats prestigefulla utmärkelser som ”Best South Afrikan Wine Producers of the Year” och ”The Best Chardonnay of the World”. Vingården är mindre kommersiell och mysigare att besöka än Tokara.

 Langa Township

Sydafrika Kapstaden Langa

Langa Township är Kapstadens äldsta och största kåkstad som skapades i mitten av 1920-talet, alltså tiden före apartheid.  Langa var då främst en övernattningsplats för män som kom till Kapstaden från landsbygden för att jobba i stadens olika industrier. Med tiden flyttade även fruarna och barnen hit, plåtskjulen blev fler och staden växte. Idag bor ca. 100 000 personer i Langa. Under apartheid-tiden var Langa ett centrum för den svarta motståndsrörelsen.

Langas befolkning är homogen och tillhör den etniska gruppen xhosa. Xhosa är ett av de officiella språken i Sydafrika och kännetecknas av det märkliga, klickande ljudet alldeles omöjligt att beskriva.

Under den guidade promenadturen får du en inblick i hur det är att leva i en kåkstad.  Du promenerar runt och ser hur byggnaderna, frisörsalongerna, kyrkorna och butikerna bildar ett fullt fungerande samhälle; du får också komma hem till folk, du tar en öl (nåja) på en shebeen, besöker Guga S’Thebe Cultural Centre, tittar på en uppvisning av gumboot dancing framförd av några tjejer och killar i gummistövlar och avslutar turen med en liten lunch på en lokal anrättning.

Det här är en upplevelse som ger dig ett annat perspektiv på livet och en tur du sent ska glömma.  Siviwe Tours är ett företag som ägs av Langa-bor och intäkterna går till att bygga upp och utveckla samhället. Guiden uppmanar mig att interagera, fotografera, vara nyfiken, berätta för andra det jag sett. Detta såg jag:

Vår guide kallar den här delen av Langa the Beverly Hills of Langa. Det är inte bara fattiga som bor i townships utan många välutbildade xhosa väljer att bygga hus i Langa eftersom de här kan fortsätta med sina traditioner, bland annat djuroffer, passageriter och andra ceremonier.

Sydafrika Langa resorochaventyr.se
Sydafrika Langa Township resorochaventyr.se
Sydafrika Kapstaden Langa Township
Sydafrika Kapstaden Langa Township
Sydafrika Kapstaden Langa Township
Sydafrika Kapstaden Langa Township
Sydafrika Kapstaden Langa Township
Sydafrika Kapstaden Langa Township

Endast en bråkdel av invånarna i Langa har en formell anställning men många arbetar inom den informella sektorn, som till exempel genom att sälja frukt och grönsaker på gatan.

Sydafrika Kapstaden Langa Township
Sydafrika Kapstaden Langa Township

Lokalbefolkningen är positiv till den ökade turismen i townships och samarbetar gärna med de organiserade guiderna eftersom ett besök hos dem, som här, betyder att de kan äta sig mätta den dagen. Travel With Impact är ett uttryck som vår guide ofta använder.

Sydafrika Kapstaden Langa Township
resorochaventyr.se Sydafrika Langa

Det här är en – tidigare illegal – lokal pub, en sk. shebeen. Puben har jordgolv, du sitter på en ranglig pall i halvmörkret och dricker en obeskrivlig brygd ur en hink som går runt så att alla kan smaka.

Sydafrika Langa Smiley resorochaventyr.se

A smiley, ett gethuvud, är en xhosa delikatess. Den läggs först på grillen för att man vill bränna bort allt hår och sedan kokas huvudet tills köttet är mört. Då ser det ut som att geten ler, därav namnet. Dessa huvuden väntar på att bli tillagade, antar jag.

Sydafrika Kapstaden Langa Township
Sydafrika Langa resorochaventyr.se

Det är stora skillnader mellan fattiga och rika även i en kåkstad; bara ett gångavstånd bort från the Beverly Hills of Langa befinner du dig bland plåtskjul som har varken rinnande vatten eller några andra bekvämligheter.

Sydafrika Kapstaden Langa Township
Sydafrika Kapstaden Langa Township

Under de senare åren har staten börjat investera i infrastrukturen i kåkstäderna och livsförhållandena börjar förbättras. Den ökade turismen välkomnas och bidrar såklart till stadens återhämtning.

Sydafrika Langa Township resorochaventyr.se

Happy Feet Youth Project är kanske mest känt för den här speciella dansen som kallas för Gumboot Dancing och som går ut på att barnen dansar med gummistövlarna på och slår på stövelskaftet.

Sydafrika Kapstaden Langa Township
Sydafrika Langa resorochaventyr.se

Turen avslutades med en lunch i en lokal restaurang. En annan äter ju inte kött… Jag fick i stället mieliepap, någon form av gröt gjort på majsmjöl.

Runt Kaphalvön

Sydafrika, Kaphalvön

Förslag på bilrutt:

 • Ta M6 ner från Kapstaden,
 • kör förbi Hout Bay och stanna en stund för att beundra utsikten,
 • ta Chapman’s Peak Drive mellan Hout Bay och Noordhoeken Beach (här red jag på stranden på Imhoff Riding School men jag tyckte hästarna var sega och turen passar ovana ryttare, alltså inget jag rekommenderar),
 • kör förbi Noordhoeken Beach,
 • stanna för en kopp kaffe eller lunch i Simon’s Town (M4),
 • kolla på pingviner på Boulders Beach,
 • och kör ner till Cape Point Lighthouse och Godahoppsudden.

Ät lunch i Simon’s Town, du har många fina restauranger att välja emellan där.

Sydafrika, Chapman's Peak Drive
Hout Bay
Sydafrika, Chapman's Peak Drive
Chapman’s Peak Drive
Sydafrika, Simon's Town
Simon’s Town
Sydafrika Simon's Town resorochaventyr.se
Sydafrika, pingvin

Boulders Beach finns det en stor population av afrikanska pingviner. Det är en betalstrand men å andra sidan en av de bästa nära Kapstaden för bad och vattnet är varmare här än på Atlantsidan. Mellan  doppen kan du fraternisera med pingviner om du så önskar, även om de håller sig mest för sig själva bland de stora stenblocken som kantar stranden.

Sydafrika, pingvin

Den afrikanska pingvinen är liten; den blir 70 cm hög och väger ca. 3 kg. På Boulders Beach bor ca. 3 000 pingviner.

Sydafrika, Godahoppsudden, baboons

På vägen ner till Cape Point, efter Tokai Forest, kan du se babianer vid vägkanten.

www.resorochaventyr.se Sydafrika Godahoppsudden

Håll fönstren stängda och lås dörrarna. Babianer är duktiga på att öppna bildörrar i jakt på mat. Det finns otaliga filmklipp på youtube på hur de tagit häpna turister på sängen genom att öppna bildörrar och sno både pizzakartonger och plånböcker.

Sydafrika, Godahoppsudden, baboons
Sydafrika, Godahoppsudden, baboons
www.resorochaventyr.se Sydafrika Godahoppsudden
Sydafrika, Godahoppsudden, Cape Point Lighthouse
Cape Point Lighthouse

Den portugisiska upptäcktsresanden Bartolomeu Dias döpte Kapudden till Cape of Storms när han som första europé sedan antiken seglade förbi Godahoppsudden 1488. Udden var känd för sina stormar, farliga klippor och dimman, och Dias dog själv här några år senare när hans båt förliste i en storm.

Fyren restes 1859 och står på 238 meters höjd högst upp på uddens topp. Du kan ta linbanan upp till fyren.

McGregor

På vägen till vår safaridestination stannade vi en natt i McGregor, en mysig och lugn liten stad ca. 150 km från Kapstaden.

Vi tog in på en fantastisk och annorlunda B&B som hette Oblivion och som ägs av den konstälskande globetrottern Siegfried. Huset är fullt av roliga detaljer och möbler som han släpat med sig hem från jordens alla hörn.

Sydafrika, McGregor, Oblivion

Vi checkade in oss som vanligt men fick inga nycklar – och när jag ställde mig lite frågande till detta fick jag till svar att här i McGregor låser vi aldrig….! Vi tog seden dit vi kom, förstås.

Säger man till i förväg lagar Siegfried en fin middag som inmundigas ute på terrassen medan han spelar flygel inne i huset.

Missa inte  Millstone Pottery som har jättefina föremål i keramik bland annat.

Safari: Sanbona

Sydafrika, safari, Sanbona

Från Sanbonas huvudgate tar det 40 minuter till lodgen med bil.

Sydafrika, safari, Sanbona

Sanbona omfattar 54 000 hektar och reservatet är mycket vackert med varierande terräng; det finns både berg och slättland, fin flora och fauna, och mycket djur, framförallt. De har också de sk. Big Five: Elefant, lejon, noshörning, buffel och leopard.

Att åka på safari är ju inte som att vara på zoo vilket betyder att det inte alls är säkert att du kommer att se varken lejon eller elefanter. Vi hade tur och såg massor av djur, dock varken buffel eller leopard.

Jag tyckte mycket om Sanbona som kändes genuint och hållbart och guiderna var noga med att inte störa djuren.

Sydafrika, safari, Sanbona

Det finns olika slags boenden och vi valde att bo två nätter på Tilney Manor. Det finns en restaurang, allmänna utrymmen och en presentbutik i huvudbyggnaden samt en gemensam pool, bastu och ett spa som erbjuder olika typer av behandlingar.

Sydafrika, safari, Sanbona
Sydafrika, safari, Sanbona

Området kring lodgarna är inhägnat så det kommer inte in några vilda djur, men se upp för skorpioner om du väljer att sätta på dig sandaler till middagen. På utflykterna är det förstås kängor eller slutna skor som gäller.

Sydafrika, safari, Sanbona
Sydafrika, safari, Sanbona

Långt innan vi närmade oss lejonen kände vi en kväljande lukt av ruttet kött och något annat som inte går att beskriva. Lejonen äter ca. 6 kg kött om dagen och det är främst honorna som jagar medan hanarna vaktar flocken.

Sydafrika, safari, Sanbona

Ett lejon kan springa 80 km i timmen. När den ryter vill den berätta för andra att området är upptaget och deras vrål kan höras så långt som 8 km bort. Det finns lejon både i Afrika (söder om Sahara) och i Indien.

Sydafrika, safari, Sanbona
Sydafrika, safari, Sanbona

Den afrikanska elefanten är världens största däggdjur som lever på land. En elefant kan bli 40-60 år gammal, 3,3 meter hög och väga upp till 6 ton.

Elefanten lever i en  familjegrupp om ca. 10 individer. Flera familjer kan ibland gå ihop och bilda klaner bestående av så många som 70 elefanter. Klanen leds alltid av en hona.

I början av 1900-talet fanns det över 10 miljoner (!) elefanter i Afrika men på grund av tjuvjakten på elfenben har antalet minskat till 400 000 individer. Ca. 20 000 elefanter dödas av tjuvjägarna årligen.

Paradoxalt nog tillåter Sydafrika jakt på elefant. Myndigheterna kan ge tillstånd till skyddsjakt på områden där elefantpopulationen blivit för stor eftersom ökningen anses förstöra den ekologiska balansen i naturen.

Sydafrika, safari, Sanbona

Giraffen är en idisslande bladätare. En hona kan bli nästan 5 meter lång och väga kring 1000 kg, en hane något mer. Giraffen kan bli 25 år gammal i det vilda.

Sydafrika, safari, Sanbona
Sydafrika, safari, Sanbona

Flodhästar räknas till Afrikas farligaste djur och kan leva upp till 40 år. En hane kan väga 2 000 kg, en hona 1700 kg. Flodhästar äter gräs och en hane kan äta upp till 130 kg gräs om dagen.

Flodhästar är dåliga på att simma konstigt nog eftersom de tillbringar större delen av sitt liv i vatten. De tar de sig fram genom att gå på flodbotten och kan hålla andan under vattnet upp till 10 minuter.

Sydafrika, safari, Sanbona

När en flodhäst gapar är den irriterad.

Sydafrika, safari, Sanbona

En zebra kan leva upp till 25-30 år i det vilda och springer 65 km i timmen. De är sociala djur och zebraflockar kan innehålla så många som 10 000 individer.

Sydafrika, safari, Sanbona
Sydafrika, safari, Sanbona
Sydafrika, safari, Sanbona
Sydafrika, safari, Sanbona
Elandantiloper
Sydafrika, safari, Sanbona
Oryx
Sydafrika, safari, Sanbona
Sydafrika, safari, Sanbona
Sydafrika, safari, Sanbona
En vildkatt
Sydafrika, safari, Sanbona
Sydafrika, safari, Sanbona
Sydafrika, safari, Sanbona

Växter

Sydafrika, safari, Sanbona
Sydafrika, safari, Sanbona
Sydafrika, safari, Sanbona
Sydafrika, safari, Sanbona
Sydafrika, safari, Sanbona
Sydafrika, safari, Sanbona
Sydafrika, safari, Sanbona
Sydafrika, safari, Sanbona

Vi återvänder till lodgen när solen går ner. Då har temperaturen sjunkit rejält och du behöver definitivt en varm jacka eller en filt du kan vira in dig i.

Tack  för den här gången, Sydafrika!

Fakta om Sydafrika


 • Sydafrika har tre huvudstäder: Pretoria (regeringen), Kapstaden (parlamentet) och Bloemfontein (högsta domstolen).
 • Valuta: Rand (ZAR) = 0,7 SEK
 • Tidsskillnad: + 1 h (vintertid; sommartid ingen skillnad)
 • Temperatur: Under sommaren (december – mars) dagtid ca. 25 grader, nattetid ca. 15 grader; under vintern (juni-september) ca.18 grader dagtid och ca. 10 grader nattetid.
 • Vänstertrafik.
 • Kapstaden, som grundades av den Holländska Ostindiska Kompaniet 1652, ligger i provinsen Western Cape. Britterna erövrade Kapprovinsen 1795.
 • Sydafrika blev självständigt från Storbritannien 1910.
 • Nationalistpartiet, ett konservativt och nationalistiskt parti som kämpade för att öka de holländska ättlingarnas ekonomiska och politiska makt i Sydafrika, stödde ideologin om apartheid och när partiet vann valet 1948 introducerades flera lagar som skulle skapa apartheidstaten Sydafrika.
 • African National Congress (ANC) bildades av den svarta välutbildade eliten 1912 (då South African Native National Congress (SANNC).
 • Sydafrika genomförde sitt första allmänna, demokratiska val 1994. ANC vann valet, som bekant.

Blev du nyfiken på Sydafrika eller planerar att åka dit och undrar över något? Ställ en fråga i kommentarsfältet!

Spread the love

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

error: