Skip to content

Barbados

Din drömsemester

Barbados

Barbados guide hotell tips fakta sevärdheter

Innehåll

Karta  •   Inledning  •   Var ska man bo i Barbados?  •    The House  •   St. James Parish Church  •    Speightstown  •   Bridgetown  •   Barbados parlament  •   Garrison Savannah  •   St. Nicholas Abbey  •    Cherry Tree Hill  •   Morgan Lewis Sugar Mill  •   Barbados östkust  •   St. James Parish Church  •   Hotell  i Barbados  •   Restauranger i Barbados  •   Shopping  •    Stränder •  Fakta om Barbados

Barbados Batsheba Resor och äventyr
Batsheba
Barbados västkust Resor och äventyr

Karta över Barbados

Inledning

Barbados är fantastiskt.  Jag älskar de genuina, vänliga människorna, maten, naturen, klimatet, ja – allt!

Jämfört med de andra länderna i Västindien har Barbados hög levnadsstandard och barbadierna är välutbildade. Det officiella språket i landet är engelska, men, låt mig säga så här, det tar en stund innan du vänjer dig vid dialekten och börjar förstå vad de säger.

Barbados är också ett säkert land att vistas i; du känner dig inte det minsta orolig när du promenerar runt och om en taxi skulle stanna  och fråga om hen kan köra dig någonstans är det bara att hoppa i – kom bara överens om priset innan.

Det bästa sättet att utforska ön är att antingen hyra bil (det är lätt att hitta och vägarna är helt OK) eller, ännu hellre, anlita en privatchaufför med luftkonditionerad bil. Då får du en perfekt guide som kan allt om ön och du kan fritt sippa på en rom punch eller två.

Tips: Barbadierna är extremt känsliga för fotografering och jag fick många sura miner när jag gick runt med min stora Nikon. Du kanske hellre vill ha med dig en liten, diskret kamera om du gillar att fota i stadsmiljöer, och fråga alltid om du får ta en bild.

Barbados Resor och äventyr

Denne fine, vänlige man körde oss runt i Barbados i två dagar och vi skulle verkligen inte hittat alla de guldkorn han visade oss på egen hand. Eller fått veta så mycket om Barbados för den delen.

Fokus i denna reseberättelse ligger på västkusten och  de centrala delarna av Barbados.

Barbados
Christ Church, södra Barbados

Olika delar av Barbados har olika karaktär – var ska man bo i Barbados?

Det finns 11 församlingar, eller distrikt, i Barbados. Christ Church på sydkusten har flera all inclusive charterhotell och ett pulserande nattliv medan västkusten är lite lugnare och lite dyrare, framförallt det exklusiva St. James-distriktet. Både Rihanna och Hans Rausing har bostad på västkusten.  Östkusten är mindre exploaterat; här finns knappt några hotell eller restauranger. Samma gäller för norra Barbados.

Barbados

Huset där Rihanna växte upp innan hon flyttade till USA. Åker hon till Barbados idag bor hon i sin magnifika våning på hotellet Sandy Lane.

 • Norra Barbados: Oexploaterat, kippa-efter-andan-vyer, dramatiskt. Många intressanta grottor. Inget för badsugna.
 • Centrala Barbados: Plantage, fina botaniska trädgårdar och grottor.
 • Västkusten: Guldkusten med lyxhotell, lyxvillor, massor av fina stränder för bad och snorkling. De bästa restaurangerna och hotellen ligger här.  De som är sugna på lite flärd och glamour bokar boende på västkusten kring Holetown.
 • Ostkusten: Atlantkusten, sockerrörsfält, små byar, få hotell och turister. Orört, lugnt och stilla.
 • Sydkusten: Sydkusten är mest befolkad och mest turistinriktad, framförallt Christ Church-församlingen. Här ligger all inclusive charterhotell och stora hotellkomplex sida vid sida. St. Lawrence Gap, en ca. 1,5 km lång gata, är känt för sitt nattliv, sina restauranger och sin shopping. Prisnivån är generellt lägre i södra Barbados än i övriga Barbados. På sydkusten finns flera populära, fina stränder som passar bra för bad och surfing.
 •  Bridgetown med omnejd: Ett besök i Bridgetown är ett måste men jag skulle inte rekommendera att boka boende här.
Bridgetown Barbados Resor och äventyr All rights reserved
Bridgetown

Hotellet: The House

The House ligger i Saint James distriktet.

Barbados

Allra först vill jag presentera hotellets kvalitetsansvarig. Han går runt och inspekterar att allt är i sin ordning och hälsar vänligt på alla nya gäster. Till frukost tassar han omkring bland borden och säger god morgon, kollar att inga skinkbitar går till spillo, sådär lite obemärkt. Har han tid kan man få stryka honom över ryggen.

Barbados

The House är ett snyggt 4-stjärnigt hotell med fantastiskt läge vid stranden, bra för både bad och snorkling. Och nämnde jag att vattentemperaturen ligger runt 28 grader? The House har 31 sviter, pool och jacuzzi och tar endast emot vuxna gäster. Att ta sig hit med bil från flygplatsen tar ca. 30 minuter.

I din bokning på the House ingår:

 • Jetlagmassage, 30 min.
 • Afternoon tea samt småplock innan middag.
 • Möjlighet att utöva vattensporter.
 • Yoga en gång i veckan.
 • Vattentaxi
 • Gym på systerhotellet Tamarind bredvid.

Jag tyckte mycket om hotellet och kan verkligen rekommendera det. Personalen var vänlig och hjälpsam och hade det där lilla extra. Om du låg på stranden kom någon med en (alkoholfri) drink till dig eller putsade dina solglasögon. Alltid med ett leende på läpparna och det kändes som att personalen verkligen brydde sig om dig på riktigt.

Frukosten var god och fräsch och restaurangen Daphne serverade smaskiga, om än inte så innovativa, italienska rätter. Jag tyckte läget var bra men om du föredrar gångavstånd till butiker och större utbud av restauranger vill du kanske bo på ett hotell närmare Holetown. Annars har du en busshållplats precis utanför, att ta bussen är både smidigt och kul, framförallt om du tar reggaebussen. Det är en upplevelse som heter duga.

Jag skulle gärna bo på the House igen. Hotellet har renoverats efter vår vistelse och jag skulle tro att de små skavankerna som fanns här och var är nu åtgärdade och att hotellet blivit ännu finare.

Barbados

Vi blev uppgraderade till en One bedroom Junior Suite Garden View. Sviten ligger på översta våningen och har en blå parasoll på altanen. Sviten under har en tillhörande liten jacuzzi som skymtar till höger om bilden.

Barbados

Den fina trädgården och ingången till the House.

Barbados
Barbados

Välkomstdrink med recept inne på rummet. Testa! En Nespresso maskin finns också.

Barbados

Vardagsrummet.

Barbados

Sovrummet med en skön säng och lyxiga lakan.

Barbados
Barbados

Hudvårdsprodukter från Elemis.

Barbados
Barbados

Walk in closet.

Barbados

Loungen och matsalen till höger.

Barbados
Heliconia caribaea växter på Barbados
Barbados

Du har mycket att välja på till frukost, allt från färsk frukt och gröt till bacon och eggs. Eller en champagne frukost.

Barbados
Barbados
Barbados
Barbados

St. James Parish Church

Barbados

St. James Parish Church är från 1628 och den första anglikanska kyrkan i Barbados. Det är en fin liten kyrka i Holetown som har besökts av både FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan och USA:s president Ronald Reagan.

Barbados
Barbados

Speightstown

Barbados

Speightstown grundades 1653 och var då en viktig hamnstad och navet för brittisk handel. Speightstown är Barbados näst största stad och har en intressant arkitektur. Historiska byggnader från 1800-talet har restaurerats tillbaka till sina forna glans – typiskt för denna byggnadsstil är de utskjutande balkongerna som för tankarna till vilda Western.

Kustvägen är mycket vacker.

Barbados
Jordans Supermarket
Barbados
Barbados
Barbados
Barbados
Barbados

Bridgetown

Barbados

Bridgetowns citykärna och Garrison, den gamla garnisonen,  ligger på Unescos världsarvslista.  Strosa runt bland gamla byggnader från 1600-talet och moderna hus, ta en fika, shoppa på Broad street eller snorkla med havssköldpaddor i det kristallklara vattnet vid Carlisle Bay.

Missa inte ett besök i parlamentsbyggnaden, hamnen och det gamla militärområdet Garrison.

Barbados

Waterfront Café är en mysig restaurang med bajanska rätter och jazzuppträdanden på torsdags-, fredags-, lördagskvällarna. Känner du för en avslappnad kväll med rolig vibe rekommenderar jag verkligen det här stället. Både turister och barbadianer kommer hit. Det finns flera restauranger i det här huset, Waterfront Café ligger på gatuplanet vid vattnet.

Barbados
Barbados
Barbados
Barbados
Barbados
Eldkrona (Lantana camara)
Barbados

Detta fantastiska träd heter shak shak, som betyder kvinnotunga (Woman’s Tongue) av någon mystisk anledning.

Barbados parlament

Barbados

Barbados parlament grundades 1639 och barbadierna är stolta över sin långa parlamentariska tradition. Själva parlamentsbyggnaderna blev klara 1874 och är gjorda av kalksten från ön. Besök också Barbados National Heroes Gallery och Barbados Museum of Parliament om du vill veta mer om barbadiernas historia och värdegrund.

Barbados

Barbados Garrison 

Barbados

Kolonialmakterna (Spanien, England, Frankrike, Holland) slogs om Karibien på grund av att det där fanns attraktiva handelsvaror, bland annat socker och tobak,  och intresset var förstås stort att skydda sina kolonier. Garnisonen var den största garnisonen i de brittiska kolonierna på 1700- och 1800-talet och här byggdes bostadsbaracker, en paradplats, kapplöpningsbana och ett kommissariat.

Barbados

Garrison Savannah, kapplöpningsbanan.

Britterna var mycket intresserade av hästkapplöpningar och så småningom tilläts även rika barbadianer, de som ingick i den så kallade plantokratin (plantocracy), tävla med sina hästar på kapplöpningsbanan.

Banan är fortfarande i bruk idag och utöver hästkapplöpningar hålls den årliga nationalparaden här.

Barbados
Barbados

St. Nicholas Abbey

Barbados

St. Nicholas Abbey är en gammal sockerrörsplantage i jakobinsk stil och byggdes i mitten av 1600-talet av överste Benjamin Berringer, som sedermera dödades i en duell av sin granne. Idag är St Nicholas Abbey ett familjeägt romdestilleri och ett vackert museum. Missa inte den korta filmen från sekelskiftet som visas i hemmabion.

Barbados
Barbados
Barbados
Barbados
Barbados
Barbados
Barbados
Barbados

Om du köper med dig en flaska rom kan du få den ingraverad.

Cherry Tree Hill

Barbados

Cherry Tree Hill ligger på utkanten av St. Nicholas Abbey egendomen och vägen dit upp kantas av vackra körsbärsträd. Från Cherry Tree Hill har du en makalös utsikt över ostkusten.

Morgan Lewis Sugar Mill

Barbados

En vinddriven sockerkvarn från 1600-talet står ståtligt på en fotoscenisk plats. Sockerbetorna maldes för att utvinna den söta växtsaften och för att tillverka socker kokades den tills rent socker utkristalliserades . Den kvarvarande tröga vätskan – melassen – användes till att tillverka rom.

Barbados

Barbados östkust

Barbados

Barbados östkust har en helt annan karaktär en västkusten, det är ruggigt och lugnt och turisterna är få. Privata villor och enstaka Rum Shops kantar vägen.

När du väl är på östkusten ät lunch på Round House Inn på Batsheba Beach och beställ in en Caribbean Winter Salad.

Barbados
Barbados
Barbados

Batsheba Beach

Barbados
Barbados
Barbados
Barbados
Barbados
Barbados
Barbados
Barbados

St. John’s Parish Church

Barbados

Den ursprungliga kyrkan byggdes på 1600-alet men förstördes i helt i en orkan 1831. Den byggdes upp 1836 i gotisk stil. Höjdpunkterna i kyrkan är den fint snidade predikstolen, trapporna vid entréen och en Westmacott skulptur som föreställer Madonnan med barnet.

Barbados

Bara kyrkogården är värt ett besök.  Här är också en Thomas Hughes begravd – det som är intressant med honom är att han ville bli begravd  stående eftersom han sällan satt på jobbet. Jag antar att han inte ville uppfattas som oföretagsam ens när han var död.

Barbados
Barbados
Barbados

Brödfrukt är fullt av näringsämnen och har varit barbadiernas stapelvara i århundraden.

Barbados

Vid Gun Hill Signal Station står en skulptur av ett lejon som 1868 höggs ur en hel stenblock.

Barbados

Bomullsplantan är självpollinerande. Det tar ca. 6 månader för blomman att bilda hår runt fröet och att bli bomull.

Hotell på Barbados västkust

 • Sandy Lane  5* är Karibiens mest kända  -och Barbados dyraste – hotell och erbjuder oklanderlig service.  Marmorinredning, 112 rum, golfbana, flera restauranger, och så vidare. Har du spenderbyxorna på och är ute efter ett lyxigt boende är detta stället för dig. Rihanna äger en femrummare på hotellet.
 • The Fairmont Royal Pavilion 5* Ett boutiquehotell med 72 rum på bästa läge och kräsen klientel.
 • Cobbler’s Cove  4* har fina sviter och här bokar du om du vill ta det väldigt, väldigt lugnt.
 • The House 4*  vid Paynes Bay, ett boutique hotell för vuxna.
 • Little Good Harbour är inrett av India Hicks och nämns ofta i internationella magasin.  Hotellet har en bra restaurang och snorklingen utanför är finemang men hotellet ligger lite off.
 • AirBnB
Barbados

Restauranger i Barbados

Barbados nationalrätt heter cou cou (gjord på majsmjöl och okra) och den serveras med flygfisk. En annan populär fisk som ofta står på menyn heter dolphin på engelska och det är alltså inte delfiner som serveras på restaurangen utan guldmakrill. Barbados är också ett paradis för skaldjursälskaren förstås.

 • The Tides har fantastisk god fisk och hummer och denna restaurang var en av våra favoriter.
 • L’Acajou på Sandy Lane – uppklätt till tänderna. Här har vi oklanderlig service, det är ju trots allt Sandy Lane! Maten är riktigt bra men stämningen är lite stel och tråkig, i alla fall under lågsäsongen (vi besökte restaurangen i slutet av november).
 • Daphne’s. Bra italiensk restaurang bredvid the House med trendig inredning och dito klientel.
 • Fish Pot (Little Good Harbour) för lunch.
 • Just Grillin’ Sunset Crest i Holetown.  Just Grillin’ serverar helt OK snabbmat och du beställer in en grilltallrik med fisk.  När vi var där bestod gästerna av lokalbefolkning bara.
 • Waterfront Café i Bridgetown – kul, informellt, jazz. Lunch eller middag.
 • Oistins Friday Night Fish Fry, mycket folk på fredagskvällar. Antingen gillar du det eller så gör du det inte.
 • På Rum Shops kan du äta en dagens rätt billigt.

Shopping i Barbados

 • Bridgetown: Den bästa shoppingen finns på huvudgatan Broad Street och Swan Street.
 • Holetown: Limegrove Lifestyle Centre med dyrare märken som Gucci och Hugo Boss.
 • Holetown: Chattel Village, massor av små, mysiga portabla hus som säljer allt möjligt; du kan hitta något till stranden eller roliga, handgjorda souvenirer.
Barbados

Sevärdheter i Barbados

Stränder i Barbados

Barbados

Väst:

 • Payne’s Bay Beach: Jet ski, vattenskidor, snorkling, sköldpaddor, lagom mycket folk.
 • Mullins Beach:  Solnedgång, bad, långpromenader. En av de mest populära stränderna i Barbados. Sanden är gyllene och känns härlig mellan tårna. Under högsäsongen kan det dock vara för mycket folk.
 • Gibbes Beach: Okommersiell, ta med picknick.

Bridgetown:

 • Pebbles Beach
 • Carlisle Bay:  Fin strand, perfekt snorkling, skeppsvrak.
 • Paradise Beach: Tävlar enligt många i kategorin Den bästa beachen.

Söder:

 • Accra Beach: Fin strand med mycket folk, surfing, bra bad. Men som sagt, extremt populär.
 • Enterprise Beach (Miami Beach): Också en väldigt populär strand dit många barbadier går.
 • Southcoast Boardwalk
 • Crane Beach: I kategorin ”Barbados most stunning beach”. Bra surfing, boogie boards, delin Cutters har goda sallader och annat att ta med sig till stranden.

Österut

 • Batsheba:  Internationella mästerskap i surfing hålls här men det är farligt att bada på grund av undervattenströmmar.
Barbados

Fakta om Barbados

 • Invånare: Ca. 285 000
 • Huvudstad: Bridgetown som grundades 1628 och som har ca. 100 000 invånare.
 • Statsskick: Tidigare brittisk koloni, blev en självständig stat inom det Brittiska samväldet 1966 och har således den brittiska drottningen Elizabeth II som statschef.
 • Befolkning: De flesta är ättlingar till afrikanska slavar. De första slavarna var dock vita engelsmän och irländare som deporterades  till Barbados – fiender till kronan i mitten av 1600-talet var, hette det, ”to be Barbadoed”.
 • Språk: Engelska och bajan, det senare kanske snarare en lokal dialekt än ett eget språk.
 • Valuta: Barbadisk dollar, 10 SEK= ca. 2,5 BBD.  USD fungerar också bra som betalmedel. Vi växlade in några tusenlappar i USD i Sverige innan vi åkte och tog ut BBD på bankomat på plats samt betalade med kort. Kom bara ihåg att när en barbadier vill ha betalt i dollar menar hen BBD!
 • Visum för svenska medborgare: Nej.
 • Tidsskillnad: -6 h
 • Temperatur: Jämn temperatur året om – kring 30 grader på dagen och kring 20 grader på natten. Vattentemperaturen ligger runt 28 grader.
 • Den officiella orkansäsongen varar mellan juni och oktober, men Barbados läge – lite längre ut till öster – gör att de tropiska stormarna tenderar att passera landet. Under den här perioden regnar det mycket.
 • Turistsäsongen är mellan december och april. Priserna är högre och vill du komma lite billigare undan är senare delen av november och maj fina månader att resa i.
 • Elektricitet: Converter krävs.
 • Kranvattnet går att dricka.
 • Rom: Barbados är rommens fäderneland sägs det och det går inte att tala om Barbados utan att tala om rom; drycken är en viktig del av den barbadiska kulturen och dricks överallt. Den mest populära drinken i Barbados är Rum Punch.

Mt. Gay Rum-destilleriet är världens äldsta, fortfarande i bruk varande, destilleri. Företaget grundades 1703.

 • Taxi: Det finns flera olika taxibolag. Be hotellet att ringa efter en taxi eller stoppa en på gatan, kom bara överens om priset innan färden.
 • Buss: Det är enkelt att ta sig runt med buss och de går hela tiden. Du går in och sätter dig och strax kommer det någon för att ta betalt. Missa inte att hoppa på en gul ”reggae bus” där musiken flödar och stämningen är hög!
 • Dricks på restaurang: Ca. 10 % utöver serviceavgift på 10-15 %.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

error: