Skip to content

Marbella

De bästa tipsen för en lyckad helg ♥

Weekendguide till Marbella

Innehåll

Att göra i Marbella – Shopping i Marbella – Hotell i Marbella – De bästa restaurangerna i Marbella – Beach Clubs i Marbella – Puerto Banus

Marbella guide

Att göra i Marbella

Marbella är inte direkt känt för sitt kulturella utbud utan de flesta åker nog hit för att sola och bada, för att träna och spela golf.

Marbellas gamla stan är väldigt vacker med sin gamla arkitektur och den röda bougainvillea som växer längs huskropparna. Missa inte, även om det skulle kännas lite turistiskt.

Den långa strandpromenaden Paseo Maritimo är också ett måste.

Tips på fler aktiviteter i Marbella följer här nedan.

Gamla stan

Marbella guide

Gamla stan är mysig med sina fina, smala gränder, vackra hus och småbutiker. Bougainvillea blommar överallt.

Strosa runt i denna gamla stadsdel, slink in i någon butik eller sätt dig ner i ett café för en liten cortado.

Om du funderar på att bo på ett hotell i gamla stan är det bra att tänka på att du måste ta en ca. 10 minuters promenad genom Alameda-parken ner till Paseo Maritimo, den långa strandpromenaden, och badstranden.

Marbella guide
Marbella guide
Marbella guide
Marbella guide
Marbella guide

Plaza de los Naranjos

Ett litet torg i gamla stan, omgivet av vackra, gamla byggnader och apelsinträd, därav namnet: Plaza de los Naranjos. Det ser väldigt mysigt ut men många av torgets restauranger är riktiga bottennapp.

Strandpromenaden Paseo Maritimo

Marbella guide

Vad man inte ska missa när man är i Marbella är att ta en powerwalk på strandpromenaden Paseo Maritimo. Den är lång: hela 12 kilometer och den startar vid en fiskeby Puerto Bajadilla och slutar i Puerto Banus.

The Golden Mile

Den mest exklusiva, några kilometer långa sträckan på Paseo Maritimo kallas för the Golden Mile. Här finns fantastiska villor, herrgårdar, lyxhotell och restauranger. The Golden Mile startar något före det femstjärniga hotellet Marbella Club (om du kommer från centrala Marbella) och slutar i Puerto Banus.

Det är exklusivt och stilfullt och många av Marbellas bästa restauranger och hotell ligger här. Min favorit!

Marbella guide
Marbella guide

Längs Paseo Maritimo finns flera tillfällen för att stanna och träna.

Marbella

Det finns också massor av Beach Clubs.

Marbella guide

Det finns förstås även otaliga chiringuitos att stanna vid och äta lunch på, som den här mysiga Los Tres Pepe.

Marbella guide

I början av Paseo Maritimo, på den östra sidan, finns inte mycket aktivitet.

Marbella guide
Marbella guide

Vandra

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Marbella29.jpg

Det finns många vandringsleder i Marbella. Vandringsleden till Ojén är lättillgänglig och startar från Paseo Maritimo. Ojén är en liten bergsby med en hänförande utsikt över havet. Här finns massor av citronträd, bergsgetter och kungsörn.

Caminito del Rey är något utöver det vanliga, en över 100 år gammal vandringsled norr om Malaga.

Parker

Marbella guide

Den centrala delen av Marbella känns något tråkig. Men det finns två fina parker, Alameda Park och Constitution Park, som man gärna kan besöka.

Alameda Park

Gångvägar i marmor och sällsynta träd, en riktig favorit bland lokalbefolkning och turister.

Marbella guide Alameda
Marbella guide Alameda
Marbella guide Alameda

Constitution Park

Marbella guide Alameda
Marbella guide
Marbella guide
Marbella guide

Shopping i Marbella

Avenida Ricardo Soriano

På Marbellas huvudgata hittar du butiker som Mango och Zara. Om du tänker åka till Marbella för att shoppa är det nog inte i första hand Avenida Ricardo Soriano jag skulle rekommendera.

Gamla stan

I gamla stan finns det många små butiker som säljer fina, unika kläder och smycken. Inga märkesbutiker.

Hamnen i Puerto Banus

har riktigt exklusiv shopping.

El Corte Inglés

Den största butiken av kedjan el Corte Inglés finns vid Puerto Banus.

Hotell i Marbella

Konstigt nog har Marbella endast ett fåtal bra hotell, jag har själv bott på ett som jag verkligen inte kan rekommendera och flera av mina vänner har bytt hotell mitt under semesterresan.

*****

Marbella Club Hotel

Ett mytomspunnet hotel som rankas som ett av de bästa i världen. Marbella Club Hotel känns trots detta opretentiöst och hotellet är framförallt så vackert med sina trädgårdar och charmigt inredda allmänna ytor.

Nobu Hotel

Elegant och stilrent. Om du vill bo på Nobu boka inte ett rum mot plazan. Det blir väldigt högljudd mot kvällen och det är dessutom inte så trevligt att balkongen vetter mot alla restaurangerna och barerna. Om du skulle vilja sitta där i morgonrock, tänker jag.

Puente Romano Beach Resort

Som en egen liten andalusisk by med flera restauranger i världsklass.

***

Hotel Claude

Ett fint boutiquehotell med endast sju rum i en byggnad som en gång i tiden ägdes av Napoleon III:s fru. Perfekt för den som vill undvika stora resorts. Hotel Claude ligger också fint i gamla stan vid ett torg.

MArbella guide hotel Claude

Rekommenderar inte

Hotel San Cristobal – läget är jätte bra vid gamla stan och hotellet ligger mittemot Alameda-parken men det är sunkigt. Sängarna kändes inte fräscha och den gamla ullfilten som skulle agera täcke hade nog inte tvättats sedan 80-talet. Frukostbuffén såg vid första anblicken bra ut och det fanns mycket att välja mellan men ingenting smakade gott. Vi var fyra tjejer som bodde på San Cristobal och ingen av oss skulle vilja bo där igen.

Hotel Amàre

Marbella guide Amaré

4-stjärniga hotellet Amàre ligger väldigt off i början av Paseo Maritimo. Hotellet ser inte alls lika fint ut i verkligheten som på de bilder man ser på hemsidan.

De bästa restaurangerna i Marbella

Du måste boka bord på alla nedan listade restauranger, vissa av dem flera veckor i förväg om det är högsäsong. När jag skulle boka bord på Lena var det fullbokat tre veckor innan enligt bokningssystemet men när jag bad vårt hotell (Marbella Club Hotel) göra bokningen var det inga problem. Ca. kl. 14 för lunch och kl. 21 för middag.

MC Beach

Marbella Clubs fantastiska chiringuito, kan inte rekommendera nog. Inte heller rosévinet Marbella Blush rosé :). Utsikten går inte heller direkt att klaga på. här äter du lunch.

The Grill

Även denna är Marbella Clubs restaurang. Middagen serveras i en vacker trädgård, lyktorna tänds när det skymmer och det är så romantiskt, så romantiskt. Och glamoröst också, faktiskt, i alla fall när vi var där, så klä upp dig.

Puente Romano

Vilken restaurang som helst vid Puente Romano.

Rachel’s Eco Love är ett café som serverar riktigt bra, hälsosam mat – tänk chiapudding, bowls och sallader. Perfekt för lättare lunch.

Nobu och Monkey Club är säkra kort. Stjärnkocken Dani Garcías senaste restaurang Lena har en inredning som får en att tappa andan. Köttet står i fokus men det finns även annat på menyn för oss som inte äter kött.

De flesta av Puente Romanos restauranger ligger runtomkring torget la Plaza, och du kan välja om du vill sitta inne eller ute. Jag rekommenderar framförallt Nobu och Lena som har riktigt god mat. Bibo är också trevligt men eftersom du äter tapas är middagen snabbt avklarad – personligen vill jag sitta och äta ett par timmar i alla fall.

Även om du inte skulle äta här är det härligt att passera torget för en cocktail innan (eller efter) middagen.

Servicen i Puente Romano är HEMSK rent ut sagt och ingenting man är van vid i Sverige. Du måste påminna servitören om det ena och det andra flera gånger och det känns tydligt att de vill bli av med dig så fort som möjligt så att fler betalande gäster kan komma in. Men låt inte det skrämma upp dig utan ta det lugnt med att beställa in maten, drick fördrinken i lugn och ro, ta in något gott vin och beställ maten först därefter. Annars har du förrätten framför dig innan du hunnit blinka.

Casanis Bistrot

i Gamla Stan när du vill ha en lugn, mysig middag och sitta i en vacker gränd.

Mamzel at Finca Besaya

Mamzel ligger uppe i bergen och har en magisk vy över Marbella när solen går ner. Mamzel är både en restaurang och en club – boka bord lite tidigare, kring 20.30-21.00, det blir röjigt framåt natten (om du inte är ute efter röjröj, vill säga). Ett litet minus för den något dåliga servicen blir det dock.

Beach Clubs i Marbella

La Plage Casanis

Det är en härlig, avslappnad stämning på La Plage Casanis och maten är utomordentligt god.

El Ancla Beach Club

Hyr en solbädd för hela dagen, njut av utsikten, servicen och maten. Lagom mycket party för vuxna.

Puerto Banus

Marbella guide Puerto Banus

Puerto Banus är en lyxig hamn lite utanför Marbella som är känt för sina exklusiva shoppingstråk och sitt nattliv. Marinan är full av yachts, Lamborghinis, restauranger och caféer.

Många är väldigt förtjusta i Puerto Banus men jag hoppar över då platsen bara känns slöddrig, ytlig och brackig. Besök gärna marinan och stanna för lunch, det räcker. Tycker du annorlunda? Skriv gärna en kommentar, jag kanske har missat något!

Marbella guide Puerto Banus
Marbella guide Puerto Banus
Vännerna på väg att ta en fika.
Marbella guide Puerto Banus

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

error: